Clitocybe nebularis

català: Bolet de Sant Martí, Pampa grisa,
Cruixent, Moixernó de tardor, Bromosa
castellà: Pardilla, Morena, Griseta basc: Pago-ziza, Ilarraka

 

Regne Divisió Classe Subclasse Ordre Família Gènere Espècie
Fungi Basidiomycota Basidiomycets Agaricomycetidae Agaricals Tricholomataceae Clitocybe Clitocybe nebularis


 

Sinònims Lepista nebularis
Galería d´imatges  
Descripció Espècie carnosa, en la que predominen els colors grisos, amb tons marronosos al barret i amb tons blanquinosos o cremes al peu. Les làmines són decurrents, característica que ajuda a diferenciar-la de la perillosa Entoloma sinuatum. L´olor que desprèn també és molt característic, fort i complex de definir.
Hàbitat Sol créixer en boscos de diversos tipus (planifolis i coníferes), però especialment en zones riques en humus o on s´acumula fullaraca. Fructifica formant fileres o 'rotlles de bruixotes'.
Temporada Avançada la tardor i fins a principis d´hivern. De manera ocasional també pot aparèixer durant la primavera o l´estiu.
Comestibilitat Bon comestible, però no soportat per tots: pot produir alguns trastorns digestius. Es recomana una cocció completa per al seu consum. Utilitzar sols individus joves, sans, sense larves, ni invadits per miceli de bolets paràsits (Volvariella surrecta). Això últim es manifesta amb taques blanques, apelfades, sobre la superfície del barret. Sembla ser que, en aquests casos, els exemplars afectats contenen substàncies tòxiques.
Observacions s´aconsella no collir-lo, fa olor i sabor molestos.

fira boletus guia bolets lletra B (popular) lletra C (popular) lletra M (popular) lletra P (popular) lletra C (científic)